Být zodpovědný k sobě, k potomkům , ke krajině...

Letošní Den zdraví a pohybu, pořádaný každoročně občanským sdružením Zdravý Rožnov, Zemědělskou školou, Městskou knihovnou a Klubem Senior, byl letos věnován především prevenci onkologických a kardiovaskulárních onemocnění. Tuto výzvu k řešení vyhlásil Zlínský kraj. Občanské sdružení Zdravý Rožnov získalo jak tento grant, tak příspěvek města Rožnova, takže mohlo nabídnout veřejnosti skutečně bohatý program. Ten navštívilo téměř 300 návštěvníků. Ve vestibulu SZeŠ je vítalo krásné ekologické výtvarno dětí ze ZŠ Pod Skalkou.

O dění v tělocvičně byl zájem veliký, vždy? i malá dítka nám předváděla zdravý pohyb a nechyběla ani odbornice z Ostravské univerzity PaedDr. Dobešová, která nám dospělým dovedla poradit, jak se zbavit třeba bolestí páteře. Při ukázkových cvičeních si každý mohl najít něco pro sebe. Fronty stály u všech měření, které prováděly pracovnice Zdravotního ústavu Vsetín a členky klubu Senior a vyhodnocovala lékařka. Nemenši fronta byla na měření přístroji Supertronik a Bicom. Služby tohoto druhu máme přímo v Rožnově, stejně tak různé druhy masáží včetně shi a tsu. Návštěvníci měli možnost okusit blaho všeho přímo na místě a získat řadu kontaktů a informací. Tajemství kódů takzvaných éček, nám na přednášce rozšifroval vysokoškolsky vzdělaný potravinář Ing. Syrový. Zkratkami "E" spojenými s určitým číslem se označují látky zlepšující chu?, biologickou hodnotu, barvu, vůni, konzistenci, trvanlivost. Případně jsou použity jako kypřidla či konzervační látky. Slovo zlepšující není ale vždycky na místě. Tak např. zdraví přímo nebezpečná je důležitá složka "gumových medvídků" mambu E 123/110. Těch éček je děsně moc. Mezi rakovinotvorné patří: E 123 131 142 210 211 213 214 215 216 217 239, poškozující střevní stěnu : E 220 221 222 223 224, poškozující celou trávicí soustavu: E 338 339 340 341 407 450 461 463 465 466 a způsobující onemocnění cév: E 250 251 252. Ovšem ne všechna E jsou riziková. Každý návštěvník si mohl odnést namnoženou tabulku a pak je ovšem nutné mrknout se do ní při nákupu. Ta éčka musí být vyznačena povinně na výrobku. Ovšem bývají zpravidla tištěna velmi malými písmenky. Jak si to tedy zjednodušit ? Kupovat to, co už známe a zaměřit se na výrobky s logem BIO. Průmyslové zemědělství se podepsalo na krajině i na našem zdraví. Namísto respektu k pestré přírodě spolupracuje s chemickým průmyslem. Na své kůži a špatném zdraví to poznal Ing. Bláha, sám dříve výrobce tradičních uzenin. Povyprávěl o tom, jak 5 let hledal správnou cestu ke svému zdraví a změnu podnikání. Dnes je to zdravý chlap propagující využití jehněčího masa projektem "Jehněčí Valašsko". Že nejsme za některými evropskými státy pozadu v ekologickém zemědělství, ukázal nám Ing. Urban filmem, natočeným německými filmaři. Pan Urban je člověk na místě, je místopředsedou Svazu ekologických zemědělců ČR a spolupracuje se SZeŠ. Naštěstí roste nová generace, z níž velké procento si klade ekologické otázky, vybírá si tyto obory ke studiu. Na naší rožnovské zemědělské škole se již rozeznává ekologické versus průmyslové zemědělství. Ostatně děvčata školy připravila na Den zdraví krásně vypadající a chutné pochoutky z biopotravin.

J. Mikulášková, 21. 11. 2005, občanské sdružení Zdravý Rožnov

Související články

Přídatné látky v potravinářství (21.11.05)

Článek od Víta Syrového o přídatných látkach do potravin, včetně seznamu E a určení jejich škodlivosti.

A co zdraví, slouží? (24.10.05)

Článek J. Mikuláškové je pozvánkou na již pátý Den zdraví a pohybu.

V. Den zdraví a pohybu (19.10.05)

Program V. Dne zdraví a pohybu.

Komentáře (0)

Poslední aktualizace: 21.11.2005