A co zdraví, slouží?

Víte, že: každý rok umírá na světě 6 milionů lidí na rakovinu a je diagnostikováno 10 milionů nových případů? Víte, že ve Zlínském kraji je nejvzestupnější tendence onemocnění onkologických a kardiovaskulárních? Víte, že záliba v kouření cigaret usmrtila ve 20. století celosvětově asi 100 milionů lidí - tedy více než obě světové války dohromady? V ČR umírá předčasně na následky kouření ročně 28 000 osob? Víte, že ČR je na 1. místě ve světě ve výskytu rakoviny tlustého střeva? Máte doma mikrovlnku, nebo se tímto dárkem chystáte potěšit na vánoce své blízké? Víte, že dle jednoznačných závěrů švýcarských, ruských a německých vědeckých klinických studií je jedním z rizikových faktorů používání mikrovlnné trouby? Pravidelná konzumace stravy, zpracované mikrovlnkou, působí dlouhodobá poškození mozku, produkce mužských a ženských hormonů se zastavuje nebo mění, minerály obsažené v zelenině se mění na rakovinotvorné volné radikály atd.

Tak bych mohla pokračovat dalšími informacemi ze Zpravodaje Ligy proti rakovině, ale raději dost. Strašení nepůsobí na nikoho ozdravně, raději dodám informace, jak tomu všemu předcházet. Je to docela jednoduché: pořádně dýchat, nestresovat se, kvalitně jíst a pít a hýbat se. Návody můžete najít na Dni zdraví a pohybu v sobotu 5. listopadu od 13.00 hodin v budově Střední zemědělské školy.

Pro vytváření a udržování zdravé krve je třeba přijímat plnohodnotné a kvalitní potraviny, a to nejlépe z biologického zemědělství. V dnešní době se to však jeví pro většinu lidí velmi těžko proveditelné. Přesto však je nutné stanovit si tento cíl s ohledem na naší budoucnost, nebo? chceme-li přežít, budeme se muset naučit dělat vše tak, aby to odpovídalo přírodním zákonům, tzn. jim bude třeba podřídit i postupy výroby potravin. Kromě vlivu metod pěstování surovin působí na kvalitu stravy významně i jejich další zpracování, což je též běžně známé. Nejvýznamnější zásahy jsou prováděny při průmyslové potravinářské výrobě, nebo? současné postupy často způsobují odnímání či znehodnocení určitých částí přirozeně se vyskytujících důležitých složek, jako jsou vitaminy, minerály, vláknina a naopak se přidávají látky jiné, které se v původních surovinách nevyskytují, přičemž jde často o sloučeniny, které ani v přírodě nenalezneme, nebo? je "vymyslel" teprve člověk. A ty nám více či méně nesvědčí... Toto je úvod k přednášce specialisty na potraviny - absolventa Vysoké školy potravinářské Ing. V. Syrového. Biopotraviny budou tématem Ing. J. Urbana ze Svazu ekologických zemědělců a přímo produkty z jehněčího masa z Francovy Lhoty přiveze Ing. P. Bláha. To je jen zlomek nabídky. Můžete ochutnat nejen různé potraviny, ale zkusit i různý pohyb, nechat si změřit třeba tlak, cukr, tuk či cholesterol v krvi pracovníky Zdravotního ústavu Vsetín anebo osteoporózu. Toto poslední měření jediné se platí ( 230,- Kč), vše ostatní je zdarma, podpořeno grantem města Rožnova p. R. a Zlínského kraje.

J. Mikulášková za pořádající občanské sdružení Zdravý Rožnov, 24. 10. 2005

Související články

V. Den zdraví a pohybu (19.10.05)

Program V. Dne zdraví a pohybu.

Komentáře (0)

Poslední aktualizace: 24.10.2005